'Een beetje boos mag best'. Een sprankelende boekpresentatie

vrijdag 6 juli 2018

Op vrijdag 29 juni werd in het gastvrije woonzorgcentrum Berkenstede in Diemen de bundel ‘Een beetje Boos mag best. Dementees (m)net poëzie’ gepresenteerd. Deze is samengesteld door Paula Irik (teksten Dementees), Bette Westera (gedichten) en Sylvia Weve (illustraties). Dit gebeurde in een vrolijk en sprankelend symposium, met prachtige lezingen die tot nadenken stemden en door indrukwekkende creatieve verwerkingen van Juweeltjes, uitspraken van mensen met dementie: medewerkers, studenten en collega’s hadden Juweeltjes op muziek gezet en in kunst verwerkt.

Ronald Schmidt, Raad van Bestuur, opende het symposium en pleitte voor meer aandacht voor het Dementees. Laura Vermeulen, Kristine Krause en Thijs Tromp hielden een prachtig pleidooi over hoe aansluiting bij het Dementees het spook van de ziekte dementie doet verdwijnen. Hun lezingen werden omlijst door muziek, gedichten en kunst. Bette Westera had twee van haar gedichten op muziek gezet en deze liederen werden uit volle borst mee gezongen.

'Een beetje boos mag best' kan overal binnen en buiten Cordaan mensen met en zonder dementie stimuleren en helpen om op een vrolijke en open manier verbinding te maken! Naastbetrokkenen die het symposium bijwoonden, zeiden na afloop: “Wat een mooie en vrolijke manier om aandacht te besteden aan de eigen taal. Hier ben ik zo blij mee!” “Zij zou de burgemeester van Amsterdam moeten worden, zij weet waar de aandacht naar toe moet en waar het over gaat!”

De gedichten zullen binnen Cordaan bijvoorbeeld gebruikt worden in de belevingsconcerten, ontmoetingsgroepen, seizoensvieringen en herdenkingen. Maar ook in individuele contacten kunnen de gedichten (zowel het Dementees als die van Bette Westera) de communicatie op gang brengen en mensen met dementie hun identiteit en waardigheid laten ervaren.

Het boek is voor 15 euro te koop bij uitgeverij Elikser (jitskekingma@elikser.nl). Voor medewerkers die met het boek willen werken, heeft Ronald Schmidt exemplaren ter beschikking gesteld. Voor meer info: Irene Kruijssen (ikruijssen@cordaan.nl)

Deel deze pagina