De week van de dementie: “Ger, mijn hoofd in eigen hand”

woensdag 28 september 2016

De film werd getoond in locaties van Cordaan. Na De Marke De Meenthoek en De Diem, stonden nu Beth Shalom, Berkenstede, De Boeg, De Banne en De Die in de schijnwerpers.

Het waren stuk voor stuk mooie bijeenkomsten:
In Beth Shalom waren vooral familie en naasten aanwezig en lag de nadruk op de eigen ervaringen  “ik wou dat mijn man nog zo was als Ger” Hoe ga je om met jouw veranderende rol ten opzichte van jouw dierbare en hoe kun je als naaste er voor zorgen dat de verzorging jou en jouw dierbare goed kunt leren kennen? Mooi was om te horen hoe tevreden de aanwezigen waren met de verhuizing van hun naaste naar Beth Shalom.

Een van de vertoningen in Berkenstede was voor de medewerkers van Schoonzorg. Hoe kun je, terwijl je het druk hebt met schoonmaken, toch de cliënt het gevoel geven dat hij/zij geen “sta in de weg is”. Uit de verhalen die loskwamen bleek al snel dat ook de medewerkers van Schoonzorg hier oog voor hebben. Dementie is van iedereen!

In samenwerking met welzijnsorganisatie ABC Alliantie (AKROS Buurtparticipatie Combiwel) en De Boeg in het Huis van de Buurt, werd de film gedraaid. Aanwezig waren Buurtbewoners en hun mantelzorgers, bezoekers van de dag voorziening, bewoners van De Boeg en medewerkers van ABC en Cordaan. De aanwezige waren onder de indruk van de film, er werd doorgesproken over de belasting van de mantelzorger “hoe lang houdt je het vol, wanneer roep je hulp in”. En de veranderende rol die je als partner krijgt. Van echtgenoot naar ondersteuner, van dochter rol naar een moeder rol. Er is direct het initiatief genomen om met mensen die daar behoeften aan hebben na te praten aan de “Koffietafel ”. De “Koffietafel” is een initiatief van ABC en er worden verschillende thema’s besproken. De eerstvolgende Koffietafel is op donderdag 6 oktober van 13.30 tot 15.00 uur in Huis van de Buurt De Boeg.

De kleinschalige woonvoorziening De Banne en De Die nodigde de familieleden van de bewoners uit.
Het was een warme en intieme bijeenkomst. Warm vanwege de herkenning van de onderwerpen in de film en intiem omdat door de aanwezigheid van de begeleiders van De Banne en De Die het gesprek ook heel persoonlijk werd. Aanwezige contacten werden verdiept.
 
Na zo veel vertoningen wordt steeds duidelijker hoe goed deze film de impact van dementie laat zien. Wie je ook bent en wat je ook doet, je kunt er elementen uit halen die voor jou belangrijk zijn.

Deel deze pagina