De nieuwe d’Oude Raai

dinsdag 6 april 2021

Na een ingrijpende verbouwing van 1,5 jaar, is d’Oude Raai in de Pijp weer toekomstbestendig voor onze ouderenzorg, en in het bijzonder voor de wijk. De d’Oude Raai is bedoeld voor mensen met somatische aandoeningen of dementie.

Tijdens de verbouwing zijn bewoners tijdelijk ondergebracht in locatie de Riekerhof. De verhuizing terug moest door de lockdown worden uitgesteld. Dat was teleurstellend want de ouderen keken uit naar hun vertrouwde en levendige plek aan de Ferdinand Bolstraat. Gelukkig heeft de verhuizing inmiddels plaats kunnen vinden. Alle oorspronkelijke bewoners zijn, samen met nieuwe bewoners van de Kraaipan, weer terug in d’Oude Raai. Ook de dagbesteding voor ouderen functioneert weer volop.

Voor de wijk
Hopelijk duurt het niet al te lang meer voordat ook de buurt weer met open armen ontvangen kan worden. De wijkfunctie is des te belangrijker nu er geen verzorgingshuizen meer zijn en ook kwetsbare ouderen zelfstandig moeten blijven wonen. Veel buurtbewoners kijken sinds de oplevering nieuwsgierig naar binnen of kloppen op het raam voor meer informatie.

De organisatie van de wijkfunctie is in handen van De Buren, het label van Cordaan waarbij samenwerking in de buurt centraal staat. Ook actieve bewoners kunnen in d’Oude Raai eigen activiteiten organiseren. Samen met de Amsterdamse organisatie Combiwel en stadsdorpen de Pijp en Rivierenbuurt, wordt door de Buren een programma samengesteld met informatie en advies voor buurtbewoners.

In de kantoren op de begane grond zijn ook Zorg in de Wijk en de ambulante teams VGZ weer te vinden.

Wat is er verbouwd?
De ruim 90 appartementen zijn geschikt gemaakt voor intensieve zorg. Elke verdieping heeft 1 of 2 algemene ruimten, die worden gebruikt als huiskamer of activiteitenruimte. Op de begane grond is er voor bezoekers en wijkbewoners een aparte publieksentree gemaakt. De gevel aan de voorzijde en langs de entree is voorzien van bloeiende planten. De tuin met twee terrassen is beter toegankelijk en staat momenteel ook vol in bloei. Vanaf de terrassen kijk je uit op de naastgelegen kinderboerderij, die rechtstreeks toegankelijk is gemaakt.

Daarnaast was ook groot onderhoud een belangrijke reden voor renovatie. Veel installaties zijn vernieuwd en net als de brandveiligheid, aangepast aan de huidige eisen.

De kunst van Herman Brood in de oude liften en van o.a. Aat Veldhoen op de oude deuren van de appartementen, heeft een prominente plek gekregen. Dit verwijst naar de identiteit van d’Oude Raai en zorgt voor herkenning bij oorspronkelijke bewoners en bezoekers.

 

Deel deze pagina