Dag van de Palliatieve Zorg - Zaterdag 9 oktober

vrijdag 8 oktober 2021

Zaterdag 9 oktober is het de Dag van de Palliatieve Zorg. Een dag bedoeld om bekendheid te geven aan zorg voor mensen die niet meer beter kunnen worden en het bespreekbaar maken van moeilijke maar ook mooie zaken rondom levenseinde. Welke wensen en behoeften heeft iemand nog, en wat zijn de mogelijkheden? Om de kwaliteit van leven in de laatste fase zo comfortabel mogelijk te maken, is het belangrijk om het gesprek over palliatieve zorg aan te gaan. Dat is niet voor iedereen even makkelijk. Zowel voor zorgverleners, bewoners als naasten, kan dit ingewikkeld of lastig zijn.

Dit jaar heeft het Palliatieve Netwerk Amsterdam samen met Markant en een studente van VU Amsterdam, een poëziewedstrijd georganiseerd. Vanuit het hele land kwamen inzendingen van zelfgemaakte gedichten over de laatste levensfase en overlijden. Van de 24 mooiste gedichten is een bundel gemaakt met de titel "Wat geef je mee? Wat laat je achter?". Een bundel die kan helpen om het gesprek op gang te brengen.   

Op onze Cordaan Facebookpagina delen we deze week gedichten uit de bundel die zijn uitgekozen door medewerkers palliatieve zorg Cordaan. Zij vertellen waarom dit gedicht hen aanspreekt, raakt of inspireert.  

Een van deze gedichten is “Ik ben niet meer”, geschreven door Angela Koster:

Ik ben niet meer 
Wie ik was 
Al lijkt alles 
Zijn gewone gang 
Te gaan 
Van binnen  
Voelt alles  
Anders aan 

Femke, Specialist Ouderengeneeskunde: “Dit gedicht spreekt me aan, omdat het me terugbrengt naar de eerste jaren nadat mijn vader was overleden. Ik werkte toen al als specialist ouderengeneeskunde en ik had jonge kinderen. Mijn vader was een steunpilaar voor mij en genoot met volle teugen van het opa-zijn. Alles ging door en ik kon zeker lachen met de kinderen, maar over alles lag een waas van verdriet. Ik moest leren om de steun te vinden in mezelf. Deze ervaring maakt voor mij dat ik besef dat naasten van een palliatieve cliënt kwetsbaar zijn en dat ik hen tot steun wil zijn.” 

 

Deel deze pagina