Cordaan verlengt samenwerking met VUmc Amsterdam

woensdag 13 april 2016

Om meer kennis te krijgen - en daarmee de zorg voor ouderen verbeteren - werkt Cordaan samen met VU medisch centrum binnen het Universitair Netwerk Ouderenzorg (UNO-VUmc). Op woensdag 13 januari werd de samenwerking verlengd voor een nieuwe periode van drie jaar. Naast Cordaan en VUmc nemen nog 20 zorgorganisaties deel aan het UNO-VUmc.

Hoe verleen je de beste zorg aan mensen met dementie? En hoe ga je dan om met 'probleemgedrag'? Verzorgenden en behandelaars worstelen dagelijks met de vraag hoe ze het best om kunnen gaan met gedrag van mensen met dementie dat ze niet goed begrijpen. Deze vraag uit de praktijk is binnen het netwerk opgepakt. Het resultaat is een bewezen effectief zorgprogramma dat beschikbaar is voor ouderenzorgorganisaties binnen én buiten het netwerk. Het is slechts een voorbeeld van wat de samenwerking tussen zorginstellingen (de praktijk) en de universiteit (de wetenschap) oplevert. Andere voorbeelden zijn onderzoek naar het effect van het invoeren van de beweegnorm in verpleeghuizen op valincidenten, en de implementatie van adviezen om het voorschrijven van antibiotica te verbeteren.

Het UNO-VUmc bestaat sinds 2006. Binnen het netwerk wordt niet alleen onderzoek gedaan. Er zijn ook projecten waarin resultaten van onderzoek en praktijkervaring worden gecombineerd in zogenaamde 'best practices' die direct toepasbaar zijn in de zorg. Maar de belangrijkste focus zal de komende jaren liggen op de implementatie van deze 'best practices' en van andere resultaten van onderzoek.

Deel deze pagina