Cordaan brengt tuin aan tafel voor mensen met dementie

woensdag 13 april 2016

'Tuin aan tafel' is een van de initiatieven van Art and Science of Dementia Care. Het traject is gericht op verbetering van de kwaliteit van de leefomgeving van mensen met dementie. Onderstaand bericht verscheen in Zorgnieuws:

Nederland telt ruim 260.000 mensen met dementie. Deze mensen komen weinig buiten. Daarom brengt zorgorganisatie Cordaan samen met een ontwerpteam de natuur van buiten naar binnen.

mensen met dementie
Het project Tuin aan Tafel startte in het najaar van 2014 op een van de PG-afdelingen van Cordaan: woonzorgcentrum Eben Haëzer in Amsterdam Zuidoost. Marnix Tavenier, landschapsarchitect en betrokken bij het project: “Het doet mensen goed als ze met hun handen in de aarde zitten, zaaien en oogsten. Maar daar houdt het niet op. Een plant die groeit, moet verzorgd worden. Tuinieren is een proces; het verbindt de mens en de plant en de zintuigen worden geprikkeld. Feit is echter dat mensen met dementie in zorginstellingen nog maar weinig buiten komen. Hun leefwereld speelt zich vaak binnen af, letterlijk binnen een armlengte van de tafel. Het idee ontstond toen om de tuin van buiten naar binnen te halen.”

Tuinkar
Helma van Rijn, ontwerper en eveneens betrokken bij het project: “In het begin hebben we zoveel mogelijk uitgeprobeerd. Potjes, aarde en ander materiaal haalden we naar binnen. Wat doet dit met de bewoners? Wat kunnen ze nog? Wat vinden ze leuk? De volgende stap was het ontdekken van manieren om de activiteiten te kunnen blijven doen. Denk aan het op weg helpen van verzorgenden met ideeën voor activiteiten.”

Eén van die instrumenten is een tuinkar, gemaakt van een oude etenskar. “Deze kar bevat alle ingrediënten om te kunnen tuinieren; van gieters, tuingereedschap, tuinhandschoenen, tuinkalender van activiteiten per seizoen tot aarde, zaden en bollen. Het personeel hoeft alleen maar de kar te pakken, opdat bewoners ermee aan de slag kunnen”, aldus Van Rijn.

Speciale kamer
Verder zijn er als hulpmiddel voor bij het tuinieren tuinkratten ontwikkeld, omdat mensen met dementie sneller iets uit de handen laten vallen. Het krat kan daarom op schoot gezet worden en het deksel met gaten zorgt er voor dat potjes en vazen stevig blijven staan. Zo kunnen mensen poten en bloemschikken.

Deel deze pagina