Bewegingsvideo’s voor senioren voorzien in behoefte

dinsdag 28 mei 2019

De filmpjes van “Cordaan in Beweging” zijn inmiddels 100.000 keer bekeken. Meer dan 100 zorgprofessionals uit het hele land hebben het materiaal opgevraagd. Dit laagdrempelige digitale beweegprogramma van Cordaan is speciaal gemaakt voor senioren die moeite hebben met bewegen. Er is een grote behoefte aan beweegprogramma’s voor minder mobiele ouderen. De reacties zijn lovend.

“Cordaan in Beweging” bestaat sinds 2016. De programma’s zijn ontwikkeld door Elie Rusthoven (fysiotherapeut & projectleider), Rutger Krikken (bewegingsagoog) en vrijwilligers. Daarnaast werken cliënten van Cordaan met een verstandelijke en/of psychische beperking mee aan de productie.

In 2018 werden de afleveringen iedere werkdag, van 9.30-10.00 uur, uitgezonden via de televisie op Salto 1. Volgens Elie Rusthoven is het nu de grootste uitdaging dat de filmpjes dagelijks gebruikt worden in de gezamenlijke woonkamers van verpleeg- en verzorgingshuizen. Want: zien bewegen, doet bewegen. Omdat er veel vraag naar is, wordt het programma eind dit jaar uitgebreid met een nieuwe serie: Muziek en Bewegen.

Reacties op het programma:
Mevrouw H. (81 jr.): “Eerlijk gezegd, verwachtte ik er niets van, bewegingen op een stoel. Tot mijn stomme verbazing merkte ik de 12e dag dat ik gewoon over de gang kon lopen zonder mij vast te houden. Langzamerhand is het steeds beter gegaan.”

Mevrouw A. (84 jr.): “Geweldig het bewegingsprogramma. Ik doe iedere dag met Rutger mee. Een tijd terug ben ik flink op mijn schouders gevallen. Pezen en spieren kapot. In ziekenhuis zeiden ze dat ik ermee moest leren leven. Heb veel pijn gehad veel gesmeerd. Maar nu met de Cordaan gym iedere dag, geen gesmeer meer en bijna geen pijn meer. Geweldig, dankzij jullie. Dit moest ik toch even laten weten, zeker daar mijn leeftijd 84 is.”

Erik Scherder (hoogleraar neuropsychologie VU Amsterdam): “We weten allemaal hoe belangrijk bewegen is. En dat niet bewegen veel negatieve effecten heeft op je gezondheid. Je kunt deze oefeningen zitten op een stoel doen. En toch je lichaamsdelen gebruiken en je brein activeren. Ik spreek mijn warme gevoel uit voor zo’n prachtig programma.”  

De filmpjes zijn te vinden op deze pagina van de website. Cordaan biedt in Amsterdam en omgeving zorg en ondersteuning aan ouderen en aan mensen met een verstandelijke beperking en/of psychiatrische problematiek.

Deel deze pagina