Betrokkenheid millennials bij zorg valt op

maandag 6 augustus 2018

Om een bijdrage aan de zorg te leveren heeft Cordaan het afgelopen jaar ruim 100 nieuwe enthousiaste vrijwilligers weten te werven. Daarmee komt het aantal vrijwilligers in totaal op 1960. Naast deze individuele vrijwilligers werkt Cordaan ook samen met maatschappelijke ondernemingen als Seniorenstudent, Burennetwerk Amsterdam en Oma’s Soep. Wat opvalt is het forse aantal millennials dat betrokkenheid bij de zorg toont. Dit blijkt uit het Jaarbeeld 2017 dat Cordaan vandaag presenteert.

Van de 1960 vrijwilligers zijn er 125 jonger dan 37. Van de 100 nieuwe vrijwilligers zijn dat er 75.

Samenwerking
Sinds de zomer van 2016 zet SeniorenStudent studenten in op 20 Amsterdamse woonlocaties voor ouderen van Cordaan. De studenten komen wekelijks langs om met de senioren één-op-één of in kleine groepjes iets te ondernemen en geven zo persoonlijke aandacht aan bewoners. Studenten, bewoners en betrokkenen zijn erg enthousiast over de samenwerking.

Oma’s Soep is een studentenorganisatie die soep kookt samen met senioren die op d’Oude Raai en De Buitenhof wonen. Samen eten ze de soep en wat over is nemen de studenten mee voor verkoop.

Omdat de vraag naar informele zorg flink stijgt hebben professionele zorgverleners van Cordaan het afgelopen jaar bijna 72% meer aanvragen gedaan bij Burennetwerk Amsterdam. Het blijkt dat er een grote bereidheid is onder Amsterdammers om buurtgenoten te helpen. Dit versterkt het sociale netwerk van kwetsbare cliënten en draagt bij aan bestrijding van eenzaamheid. Ook via Burennetwerk tonen veel jongeren hun betrokkenheid bij de zorg.

Met Academie van de Stad werkt Cordaan samen op locatie De Buitenhof. Marijn van Ballegooijen (lid raad van bestuur Stadsdeel Zuid) verwelkomde er in maart een team van vier studenten. Zij verblijven minimaal een jaar op deze locatie, waar ze wonen tussen ouderen, die op zorg zijn aangewezen. De studenten geven extra persoonlijke aandacht aan de kwetsbare bewoners bijvoorbeeld tijdens de dagelijkse maaltijden. Een tweede taak is de buurtfunctie van De Buitenhof uit te bouwen.  

Het volledige Jaarbeeld 2017 is te vinden op www.cordaan.nl .

Deel deze pagina