Belevingsgerichte gangen en een schuur voor de mannen

dinsdag 14 februari 2017

Donderdagmiddag 9 februari heeft De Marke De Meenthoek officieel hun 'Belevingsgerichte' gangen op de psychogeriatrische afdeling (PG) geopend. De gangen zijn belevingsgericht gemaakt door alle deuren en de naastgelegen houten panelen te beplakken met nostalgische printen. Daarnaast zijn er meters hoge en brede belevingswanden geplaatst, vindt de klimop zijn weg tegen de muren, kijken de kinderen je vrolijk aan van achter de ramen, zijn er kippen, vogeltjes, vlinders, duiven en poezen te ontdekken.

Hier en daar een oude vuilnisbak, een oude lantaarn, prachtige planten en plantenbakken, kortom straten waar iets te beleven valt. Dit merk je ook aan de reacties van de bewoners:
 
"Oh wat mooi, oh wat is dit prachtig en wat zijn die beesies mak, ze blijven zo rustig zitten !"
"Kijk Truud, hier staan Lupinen, die had ik vroeger ook in mijn tuin"
"Ik vind het zo leuk dat dat jochie me elke ochtend zo vrolijk toelacht"
 
Een bewoonster gluurt door de toiletraampjes, en de straten spreken kennelijk zo tot de verbeelding dat er zelfs wild wordt geplast tegen een boom of lantaarnpaal. De uitgangen op de afdeling zijn zo beplakt dat de bewoners niet meer het gevoel hebben dat dit een 'uitgang' is waardoor er meer rust rondom deze plekken is ontstaan.

Onze grote trots is 'De Schuur'. Er is een ruimte vrij gemaakt om een plek specifiek voor de mannen te realiseren. De wanden zijn hier beplakt met printen van een oude schuur. Ook hier valt van alles te beleven en de wanden roepen veel herinneringen op. Ritjes op de Solex, het gereedschap, het oliekacheltje enz. Vogeltjes hebben er een nestje gebouwd en zelfs de muizen ontbreken niet. De Schuur is nog niet helemaal klaar, er is nog een werkbank onderweg en moet nog verder ingericht worden. Families hebben spontaan materialen aangeleverd om onze schuur compleet te maken. Behalve dat de bewoners in deze ruimte herinneringen op kunnen halen, zal het ook daadwerkelijk gebruikt  worden om de mannen actief aan het werk te zetten. Met toestemming van de mannen mag hij ook gebruikt worden door de vrouwen voor activiteiten als bloemschikken. Een van de mannen heeft zich al spontaan aangemeld als 'Chef Werkplaats' en deze Chef Werkplaats had als Nieuwjaarswens 'goed gereedschap' op zijn lijstje staan. We overwegen om dieren in De Schuur te gaan houden die de bewoners dan zelf gaan verzorgen (en knuffelen natuurlijk). Het is mooi om te zien wat de gangen en de schuur bij onze bewoners oproept!

Het project is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van het Coöperatief fonds van de Rabobank. Nu de gangen en de schuur klaar zijn staat het centrale gedeelte van de gangen op het verlanglijstje. Hier wil De Marke De Meenthoek een plein realiseren die de twee straten met elkaar verbindt. Maar weer op zoek naar nieuwe sponsors!

Kijk hier naar het filmpje op YouTube over de metamorfose van de gangen tot straten.

Gerelateerde pagina's

Deel deze pagina