De Feuerstein methode en downsyndroom

Het aanleren van vaardigheden met de Feuerstein methode aan kinderen met Down Syndroom.

Je wordt geboren met het Syndroom van Down. Een erfelijke afwijking op het 21ste chromosoom. Kinderen met Down Syndroom kunnen, net als alle andere kinderen nieuwe dingen leren. Natuurlijk zijn deze kinderen anders, zien ze er anders uit. Ze hebben vaak de bekende amandelvormige ogen, een grote tong en kortere vingers. Ze zijn vaak heel sociaal, soms bijzonder koppig en dol op knuffelen. Maar geen van deze kenmerken maken dat het kind met Down Syndroom niet zou kunnen leren, niet zou kunnen meedoen op een reguliere school! Ze willen graag meedoen. Op jonge leeftijd betekent dat spelen met hun vriendjes en vriendinnetjes uit hun klas en uit de buurt, op latere leeftijd, als ze volwassen zijn, deelnemen aan de maatschappij.

De methode
Om te kunnen leren heb je allerlei verschillende vaardigheden nodig. Kinderen ontwikkelen deze vaardigheden spontaan door met allerlei verschillende soorten opdrachten, taken en spelletjes bezig te zijn. Het blijkt dat kinderen met Down Syndroom moeite hebben met het ontwikkelen van die leervaardigheden, waardoor deze kinderen ontwikkelingsachterstanden en daarmee leerachterstanden oplopen. Professor Reuven Feuerstein ontwikkelde een zeer succesvolle methode om kinderen met Down Syndroom deze vaardigheden te leren.

Resultaat
Het Feuerstein Centrum Nederland (FCN) werkt met deze methode. We leren kinderen leren, iets dat ze een leven lang nodig hebben. Leervaardigheden zijn in eerste instantie natuurlijk op school nodig zodat ze gemakkelijker kunnen meekomen. Belangrijk is dat deze kinderen later, net als anderen, gaan deelnemen aan de maatschappij. Deelnemen maakt mensen gelukkig. Worden aangesproken op de dingen die je kunt en de mogelijkheid weer nieuwe dingen te leren maakt mensen gelukkig. Uit onze jaren lange ervaring weten we dat het niet het bijzondere chromosoom is dat de leerweg van het kind bepaalt, maar het is de omgeving die daar een heel belangrijke rol in speelt. Het Feuerstein Centrum is gespecialiseerd in het behandelen van kinderen met Down Syndroom, hun ouders en ook de leerkrachten als dat nodig is.

 

Gerelateerde pagina's