De Feuerstein methode en autisme

Ontwikkelingskansen voor kinderen met autisme.

Dat kinderen met autisme zich volop ontwikkelen is voor ons de dagelijkse praktijk. Op het Feuerstein Centrum Nederland leren we kinderen met autisme vaardigheden die ze nodig hebben om de wereld waarin zij zich ontwikkelen te begrijpen. Zodat ze zich kúnnen ontwikkelen. We leren kinderen met autisme ‘de kluwen te ontrafelen’ en hoe ze hun deur naar de buitenwereld kunnen openzetten, zodat ook zij van de verschillende indrukken kunnen leren en genieten.

Diagnose geeft duidelijkheid
Als je kind de diagnose “autisme” krijgt, is daar vaak al een lange weg van onzekerheden en zoeken aan vooraf gegaan. De diagnose is bijna een opluchting. Eindelijk vallen de stukjes op hun plaats. Kinderen met autisme hebben moeite om de wereld en de mensen die in die wereld rondlopen te begrijpen. Alle informatie die binnenkomt dringt zich aan hen op en strijden om het hardst om waargenomen te worden. Het is te vergelijken met een grote, in de knoop geraakte kluwen wol. Een manier om zelf iets met die knoop te gaan doen, hebben deze kinderen vaak niet. Soms is zelfs contact met hen niet of nauwelijks mogelijk en wordt de buitenwereld helemaal niet binnengelaten.

Als de diagnose herkend is en bevestigd, volgt een nieuwe vraag: “Hoe nu verder?” Thuis gaat het redelijk. Er is zeker nog een aantal hulpvragen, maar “begrijpen” komt nu op de eerste plaats en dat geeft rust. Op school, buiten met vriendjes en op de voetbalclub zijn er echter grote problemen. De omgeving begrijpt je kind niet en het kind vecht zich, vaak letterlijk, van de ene onbegrepen strijd naar de volgende. De meest voor de hand liggende oplossing zijn medicijnen die wel de verschijnselen bestrijden, maar niet de kwaal.

De methode
Ons aanbod is er in eerste instantie op gericht contact te maken met anderen. De volgende stap is deze kinderen te leren leren door ze bewust te maken van de leervaardigheden en die te oefenen. Uiteindelijk leren we ze zich aan te passen aan een omgeving, waarin ze kunnen laten zien wat ze waard zijn. Waar ze gewaardeerd en uitgedaagd worden.

We leren ze omgaan met hun eigen gebruiksaanwijzing en die te delen met anderen met wie ze samenleven. Heel expliciet passen we de omgeving niet aan hen aan, want dat maakt ze kwetsbaar en afhankelijk van die aangepaste omgeving. We leren ze juist te groeien en bij te dragen aan deze maatschappij, want we weten het: dat maakt een mens gelukkig.

Gerelateerde pagina's