Coronavirus

Op deze pagina vindt u actuele informatie over het Coronavirus en de maatregelen die Cordaan neemt om verspreiding zo veel mogelijk te beperken. Cordaan volgt het beleid van het kabinet, RIVM en GGD. De maatregelen zijn ingrijpend, maar nodig om bewoners, medewerkers, bezoekers en vrijwilligers zo goed mogelijk te beschermen tegen het virus.

Deze situatie blijft aan wijzigingen onderhevig. We volgen de ontwikkelingen nauwgezet en passen de richtlijnen dagelijks aan waar nodig. Houd deze website in de gaten voor de meest actuele informatie.

Laatst gewijzigd: donderdag 25 juni, 16.00 uur

Verruiming bezoekregeling

Hieronder vindt u informatie over de bezoekregeling in verpleeghuizen en VGZ/GGZ locaties

Verruiming bezoekregeling Verpleeghuizen

Op woensdag 24 juni kondigden premier Rutte en minister de Jonge een snellere versoepeling van de bezoekregeling aan voor verpleeghuizen, waar dat mogelijk is. Goed nieuws voor onze bewoners en hun dierbaren, maar uiterst spannend voor ons als zorginstelling. Want zo lang het Coronavirus onder ons is, hebben we de grote verantwoordelijkheid om onze bewoners en medewerkers te beschermen tegen nieuwe uitbraken. Daarom vereist ook deze versoepeling een zorgvuldige afweging voor iedere locatie met als doel het maximaal haalbare voor bewoners te realiseren. Zowel medewerkers als de lokale cliëntenraad zijn betrokken bij deze afweging. U kunt bij de locatie zelf informeren wat het maximum aantal bezoekers is en hoe de bezoekregeling is vormgegeven.

Een bezoek aan uw naaste in een verpleeghuis dat weer voorzichtig open gaat, plant u vóór het bezoek met de online bezoekplanner.

Deze verpleeghuizen zijn geopend voor bezoek, per:

Vrijdag 29 mei
- De Buitenhof
- Buitenveldert

Maandag 1 juni
- Riekerhof

Dinsdag 2 juni
- In het Zomerpark
- De Marke De Meenthoek
- Het Spaarnhout

Woensdag 3 juni
- De Banne
- De Diem
- De Gooyer
- Kastanjehof
- Kraaipan
- De Die

Donderdag 4 juni
- Anton de Komplein
- De Boeg
- Gerrie Knetemannlaan
- Saskia van Uijlenburgkade

Maandag 8 juni
- Berkenstede - Bomentoren
- Beth Shalom
- Eben Haëzer
- Hof van Sloten

Donderdag 11 juni
- Berkenstede - Faunatoren

Maandag 15 juni
- Berkenstede - Bloementoren
- Nieuw Vredenburgh

Maandag 22 juni
- Ottho Heldringstraat

Verpleeghuizen gesloten voor bezoek

Op dit moment zijn er geen verpleeghuizen gesloten voor bezoek.

Mocht er sprake zijn van coronabesmettingen in huis, dan kan het zijn dat het betreffende verpleeghuis wederom (tijdelijk) sluit voor bezoek. Dit is nodig om de veiligheid van de bewoners, medewerkers, vrijwilligers van het huis voldoende te organiseren. Zodra de locatie twee weken corona-vrij is, bespreken we in afstemming met de GGD, cliëntenraad en directie wanneer en onder welke voorwaarden we weer bezoekers in huis kunnen toelaten.

Verruiming bezoekregeling VGZ/GGZ

Bezoekregelingen voor woonlocaties VGZ en GGZ zijn maatwerk. Bewoners en contactpersonen ontvangen daarom via de teammanager informatie over mogelijkheden voor bezoek. Heeft u vragen? Neem dan contact op met de persoonlijk begeleider of teammanager. Samen kunt u afspraken maken die passen bij de situatie.

Algemene bezoekregels VGZ/GGZ

 • Is 1,5 meter afstand niet mogelijk? Dan zijn maximaal 2 vaste bezoekers toegestaan.
 • Is 1,5 meter afstand wel mogelijk? Dan mogen wisselende personen op bezoek komen.
 • Bezoek vindt plaats op afspraak.
 • Een bezoek duurt maximaal 1 uur.
 • Bezoek vindt plaats in de eigen kamer, speciale bezoekruimte of buiten.
 • U kunt in principe geen gebruik maken van het toilet, de keuken en gemeenschappelijke ruimtes.
 • Vermijd het contact met andere cliënten.
 • Bent u verkouden? Dan is bezoek niet mogelijk. Bij twijfel kunt u zich laten testen bij de GGD.
 • Is er een verdenking dat iemand besmet is met het coronavirus op de locatie? Dan is tijdelijk geen bezoek mogelijk.

Dagbesteding en logeren

Dagbesteding
Dagbesteding op de dagbestedingslocaties start zoveel mogelijk weer op. Meer informatie volgt binnenkort.

Logeren
Vanaf 12 juni is logeren bij Logeerhuis 21+ weer mogelijk.

De verwachting is dat er per 1 juli  bewoners weer op bezoek gaan en logeren bij hun naasten. Dit zal ook maatwerk zijn. We verwachten nog landelijke regelgeving.

Faciliteiten op onze locaties

Voor onze woonlocaties geldt:

 • Cafés op locatie zijn dicht. Restaurants zijn alleen geopend voor de noodzakelijke maaltijdverstrekking aan bewoners.
 • Afspraken met kappers en pedicures zijn alleen voor bewoners weer opgestart.

Wandelen met bewoners

Komt u op bezoek en wilt u wandelen? Maak dan afspraken over uw bezoek en uitstapje met medewerkers van de locatie. Let bij het naar buiten gaan a.u.b. op het volgende:

 • Bewaar ook buiten 1,5 meter afstand
 •  Vermijd drukke plekken, zoals winkels
 • Vermijd het openbaar vervoer (OV)
 • Schud geen handen ter begroeting

Thuiszorg

Onze zorgprofessionals zijn extra alert op hygiëne en houden zoveel mogelijk 1,5 meter afstand. Krijgt u zorg thuis en bent u besmet met het coronavirus? Dan komt een speciaal Coronateam bij u langs. Zo verkleinen we de kans op kruisbesmetting.

 

Vrijwilligers

Voor vrijwilligers geldt de algemene richtlijn, zorg goed voor jezelf en blijf thuis bij klachten of als er sprake is van een kwetsbare gezondheid.

Heeft u geen luchtwegklachten? We kunnen alle hulp goed gebruiken! Overleg met uw vrijwilligerscoördinator wat u kunt doen.

Wilt u vrijwilliger worden? U vindt meer informatie op onze pagina voor Vrijwilligers

Ook Markant, centrum voor mantelzorg, neemt verschillende initatieven om (vrijwilligers-)hulp op afstand te bieden. Lees hierover in hun speciale nieuwsbrief Mantelzorg & Corona.

Beschermende middelen

Verspreiding van het virus

Het Coronavirus verspreidt zich via druppels in de lucht. Deze druppels vallen binnen een meter van een patiënt naar beneden. Daardoor is er bij een afstand van 1,5 meter geen risico op besmetting*.

Tijdens zorghandelingen komt de medewerker echter binnen deze afstand. Om te voorkomen dat de druppels in het gezicht of op de handen van de medewerker komen, worden beschermende middelen gebruikt.

Op de Intensive Care (IC) is de hoeveelheid druppels met virus hoger. Dit komt doordat bij de beademing van de patiënten lucht onder druk ontsnapt. Juist in deze lucht zitten veel virussen. Daarom moeten IC-hulpverleners volledig bedekt zijn.

Bij de lichamelijke verzorging van onze cliënten bij wie geen gebruik wordt gemaakt van beademingsapparatuur is de hoeveelheid druppels met virus veel kleiner. Hierdoor hoeven minder strenge maatregelen genomen te worden.

*Bron: RIVM & GGD

Inzet Persoonlijke Beschermingsmiddelen

Onze zorgverleners gebruiken beschermingsmiddelen, als een mondneusmasker en bril, wanneer er bij een cliënt sprake is van een verdenking van, of bevestigde, Corona-besmetting.

De zorgverleners bedekken hun gezicht met chirurgische mondneusmaskers en met brillen. De mondneusmaskers zijn spatdicht zodat druppels niet door het masker heenkomen om in neus of mond te komen. De brillen beschermen de oogslijmvliezen tijdens contact op korte afstand.

De handen komen in contact met het virus en besmetten de zorgverlener als zij aan hun gezicht komen. Daarom dragen de zorgverleners handschoenen die per patiënt worden verwisseld. Het blijft na uittrekken van de handschoenen belangrijk dat de handen en onderarmen altijd worden gewassen, met water en zeep of met alcohol.

De dienstkleding wordt tegen spatten beschermd met een plastic overschort die per patiënt wordt verwisseld. Er wordt zoveel mogelijk gewerkt met jassen met lange mouwen. Als het niet anders kan, wordt tijdelijk gewerkt met dienstkleding met korte mouwen.

Schaarste van Persoonlijke Beschermingsmiddelen

In heel Nederland zijn de Persoonlijke Beschermingsmiddelen schaars. We zetten ze daarom in op de plekken waar ze noodzakelijk zijn. Zo kunnen we ervoor zorgen dat ze gebruikt kunnen worden waar en wanneer het echt nodig is.

Er wordt met man en macht gewerkt aan het op voorraad brengen, en houden, van voldoende middelen. Vanuit een regionaal opslagpunt wordt bekeken welke instellingen middelen nodig hebben en hoeveel.

Ervaringsverhalen

 • Ali doet vrijwilligerswerk in corona-tijd
  • Chantal is opeens 'corona-cateraar'
  • Miabella activiteitenbegeleider in corona-tijd

Praktische hulp

 • Wij Amsterdam

  Amsterdammers helpen elkaar tijdens de coronacrisis. Op de website Wij Amsterdam leest u initiatieven van Amsterdammers die een steentje bij willen dragen. Amsterdammers die u kunnen helpen als dat nodig is.

   

  Naar de website Wij Amsterdam

 • Voor elkaar

  Hoe komt u aan uw boodschappen? En hoe gaat u naar een belangrijke afspraak? Kunt u de deur niet uit en heeft u praktische hulp nodig? Of een luisterend oor? Bel Voor Elkaar. In Voor Elkaar werken Burennetwerk, Combiwel, Dynamo, Doras en nog veel meer organisaties samen.

  Bel Voor ELkaar voor praktische hulp en een luisterend oor

 • Beeldbellen

  Vanwege het coronavirus is het op dit moment helaas niet mogelijk om een bezoekje aan uw dierbare te brengen. Om elkaar toch te kunnen zien en spreken maken wij gebruik van videobellen met Microsoft Teams. Op een aantal Cordaan-locaties is het mogelijk om online een afspraak te maken.

  Beeldbellen bij Cordaan

Informatie over Corona

Activiteiten voor thuisblijvers

 • Nationale ThuisBingo

  Iedere dag tussen 13.00 en 14.00 uur kunt u gratis meedoen aan de Nationale ThuisBingo. Met uw tablet, computer of laptop speelt u eenvoudig mee vanuit uw eigen huiskamer. Er zijn leuke prijzen te verdienen!

  De Nationale Thuisbingo

 • Thuis in Amsterdam: concerten, films, musea, debatten, lezingen

  Op de pagina IAmsterdam.com vindt u het volledige culturele aanbod in Amsterdam online: zing mee met Amsterdamse liedjes, bezoek een van de musea op uw laptop en tablet, bekijk een lezing, een film of debat via livestream.

  Thuis in Amsterdam

 • Cordaan in beweging

  De ‘Cordaan in beweging’ beweegprogramma’s zijn speciaal gemaakt voor senioren, en mensen die binnen moeten blijven maar graag sporten. De digitale beweegprogramma’s zijn te vergelijken met het tv-programma ‘Nederland in beweging’. De oefeningen worden zittend op een stoel uitgevoerd. Daardoor zijn het ook voor mensen met een beperkte belastbaarheid passende beweegprogramma’s.

  Naar de trainingen

CORE: Cordaan en Reade openen Observatie-revalidatie unit voor COVID-19 patiënten

vrijdag 29 mei 2020

CORE: Cordaan en Reade openen Observatie-revalidatie unit voor COVID-19 patiënten

Patiënten uit de regio Amsterdam kunnen vanaf deze week, na een ernstige COVID-19 infectie worden opgenomen in de CORE-unit. De CORE-unit is een observatie-revalidatie unit van Cordaan en Reade op de locatie Hof van Sloten. Hier kunnen patiënten die terugkomen van de IC een nazorgtraject op maat krijgen.

Lees verder

Wat kunt u zelf doen?

 • Was regelmatig uw handen. In ieder geval als u van buiten komt
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog, of in een papieren zakdoek
 • Wend het hoofd af als een ander hoest of niest
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze direct weg
 • Vermijd ter begroeting handen schudden, huggen en elkaar zoenen.
 • Houdt anderhalf meter afstand tussen uzelf en de ander

Handen wassen

 • Gebruik schone materialen: vloeibare zeep (geen stuk zeep), een wegwerphanddoekje of een stukje keukenpapier.
 • Neem voldoende zeep.
 • Neem de tijd: was je handen minimaal 10 seconden.
 • Doe het op de juiste manier (zie afbeelding) en vergeet vingertoppen, duimen, ruimte tussen je vingers en je polsen niet.
 • Spoel je handen af met flink stromend water.
 • Raak de kraan niet aan met je handen als je je handen gewassen hebt:gebruik je elleboog of wegwerphanddoekje om de kraan dicht te draaien.
 • Droog de handen goed af met een wegwerphanddoekje of een stukje keukenpapier.