Coronavirus

Op deze pagina vindt u actuele informatie over het Coronavirus en de maatregelen die Cordaan neemt om verspreiding zo veel mogelijk te beperken. Cordaan volgt het beleid van het kabinet, RIVM en GGD. De maatregelen zijn ingrijpend, maar nodig om bewoners, medewerkers, bezoekers en vrijwilligers zo goed mogelijk te beschermen tegen het virus.

Deze situatie blijft aan wijzigingen onderhevig. We volgen de ontwikkelingen nauwgezet en passen de richtlijnen dagelijks aan waar nodig. Houd deze website in de gaten voor de meest actuele informatie.

Laatst gewijzigd: vrijdag 10 juli, 12.30 uur

Huidige bezoekregeling

Hieronder vindt u informatie over de bezoekregeling in verpleeghuizen en VGZ/GGZ locaties

Bezoekregeling Verpleeghuizen

Zo lang het Coronavirus onder ons is, hebben we de grote verantwoordelijkheid om onze bewoners en medewerkers te beschermen tegen nieuwe uitbraken. Daarom vereist ook bezoekregeling een zorgvuldige afweging voor iedere locatie, met als doel het maximaal haalbare voor bewoners te realiseren. Zowel medewerkers als de lokale cliëntenraad zijn betrokken bij deze afweging.

Binnen al onze locaties geldt de volgende maatregel: draag binnen 1,5 meter van een ander altijd een mondneusmasker.

U kunt bij de locatie zelf informeren wat het maximum aantal bezoekers is en hoe de bezoekregeling specifiek is vormgegeven.

Op sommige locaties wordt het bezoek nog gepland, dit gaat met de online bezoekplanner.

Op dit moment zijn er geen verpleeghuizen gesloten voor bezoek. Mocht er sprake zijn van coronabesmettingen in huis, dan kan het zijn dat het betreffende verpleeghuis wederom tijdelijk (en eventueel gedeeltelijk), sluit voor bezoek. Dit is nodig om de veiligheid van de bewoners, medewerkers en vrijwilligers van het huis voldoende te organiseren.

Bezoekregeling VGZ/GGZ locaties

Bezoekregelingen voor woonlocaties VGZ en GGZ zijn maatwerk. Bewoners en contactpersonen ontvangen daarom via de teammanager informatie over mogelijkheden voor bezoek. Heeft u vragen? Neem dan contact op met de persoonlijk begeleider of teammanager. Samen kunt u afspraken maken die passen bij de situatie.

Zelfstandig wonende cliënten maken samen met de persoonlijk begeleider individuele afspraken.

Algemene bezoekregels VGZ/GGZ

 • Bezoek vindt plaats op afspraak.
 • Bent u verkouden? Dan is bezoek niet mogelijk. Bij twijfel kunt u zich laten testen bij de GGD.
 • Komt u uit een risicogebied met code oranje of rood? Dan is bezoek niet mogelijk.
 • Was bij binnenkomst uw handen. 
 • Draag binnen 1,5 meter van een ander altijd een mondneusmasker.
 • Bezoek vindt plaats in de eigen kamer, speciale bezoekruimte of buiten.
 • U kunt in principe geen gebruik maken van het toilet, de keuken en gemeenschappelijke ruimtes.
 • Vermijd het contact met andere cliënten.
 • Is 1,5 meter afstand niet mogelijk? Dan is het medisch gezien noodzakelijk dat de kring van bezoekers beperkt is. Bij voorkeur de personen die altijd een rol van betekenis hebben in het leven van de cliënt.
 • Is 1,5 meter afstand wel mogelijk? Dan mogen wisselende personen op bezoek komen.
 • Is er een verdenking dat iemand besmet is met het coronavirus op de locatie? Dan is tijdelijk geen bezoek mogelijk.

Dagbesteding en logeren

Dagbesteding
Vanaf 13 juli mogen cliënten, zoveel als mogelijk, weer naar dagbesteding. Voor een aantal cliënten is maatwerk nodig, bijvoorbeeld omdat zij een kwetsbare gezondheid hebben of omdat er specifieke omstandigheden zijn in de thuissituatie. Het hoe en wat wordt in nauw overleg tussen de thuissituatie en de dagbesteding afgestemd.

Logeren
Logeren bij vaste verwanten (of relevante anderen) is mogelijk wanneer de bewoner en verwanten klachtenvrij zijn. Wanneer de bewoner of degene bij wie de bewoner logeert ziekteverschijnselen krijgt wordt dit direct gemeld bij de teammanager van de locatie. Degene met klachten laat zich testen. De uitslag van de test wordt in de logeersituatie afgewacht. Wanneer er een positieve testuitslag is dan overlegt de teammanager met de verwanten of de bewoner in logeersituatie of bij de zorgorganisatie in quarantaine gaat.

Logeren bij Cordaan is mogelijk wanneer cliënt en verwanten klachtenvrij zijn. Als de cliënt klachten krijgt die passen bij COVID-19 gaat een cliënt zo spoedig mogelijk naar huis. Wanneer er tijdens of vlak na het logeren bij een cliënt of verwant klachten optreden die passen bij COVID-19, wordt dit direct gemeld aan de betreffende teammanager. Bij klachten wordt er getest.

Faciliteiten op onze locaties

Voor onze woonlocaties geldt:

 • Op dit moment wordt op elke locatie gekeken welke noodzakelijke voorbereidingen nodig zijn om restaurants weer veilig open te stellen voor zowel bewoners als bezoekers van buitenaf. 
 • Afspraken met kappers en pedicures zijn alleen voor bewoners weer opgestart.

Wandelen met bewoners

Komt u op bezoek en wilt u wandelen? Maak dan afspraken over uw bezoek en uitstapje met medewerkers van de locatie. Let bij het naar buiten gaan a.u.b. op het volgende:

 • Bewaar ook buiten 1,5 meter afstand
 •  Vermijd drukke plekken, zoals winkels
 • Vermijd het openbaar vervoer (OV)
 • Schud geen handen ter begroeting

Thuiszorg

Onze zorgprofessionals zijn extra alert op hygiëne en houden zoveel mogelijk 1,5 meter afstand. Krijgt u zorg thuis en bent u besmet met het coronavirus? Dan komt een speciaal Coronateam bij u langs. Zo verkleinen we de kans op kruisbesmetting.

 

Vrijwilligers

Inmiddels zijn op verschillende locaties weer vrijwilligers gestart. Voor vrijwilligers geldt de algemene richtlijn, zorg goed voor jezelf en blijf thuis bij klachten of als er sprake is van een kwetsbare gezondheid.

Heeft u geen luchtwegklachten? We kunnen alle hulp goed gebruiken! Overleg met uw vrijwilligerscoördinator wat u kunt doen.

Wilt u vrijwilliger worden? U vindt meer informatie op onze pagina voor Vrijwilligers

Ook Markant, centrum voor mantelzorg, neemt verschillende initatieven om (vrijwilligers-)hulp op afstand te bieden. Lees hierover in hun speciale nieuwsbrief Mantelzorg & Corona.

Beschermende middelen

Verspreiding van het virus

Het Coronavirus verspreidt zich via druppels in de lucht. Deze druppels vallen binnen een meter van een patiënt naar beneden. Daardoor is er bij een afstand van 1,5 meter geen risico op besmetting*.

Tijdens zorghandelingen komt de medewerker echter binnen deze afstand. Om te voorkomen dat de druppels in het gezicht of op de handen van de medewerker komen, worden beschermende middelen gebruikt.

Op de Intensive Care (IC) is de hoeveelheid druppels met virus hoger. Dit komt doordat bij de beademing van de patiënten lucht onder druk ontsnapt. Juist in deze lucht zitten veel virussen. Daarom moeten IC-hulpverleners volledig bedekt zijn.

Bij de lichamelijke verzorging van onze cliënten bij wie geen gebruik wordt gemaakt van beademingsapparatuur is de hoeveelheid druppels met virus veel kleiner. Hierdoor hoeven minder strenge maatregelen genomen te worden.

*Bron: RIVM & GGD

Inzet Persoonlijke Beschermingsmiddelen

Onze zorgverleners gebruiken beschermingsmiddelen, als een mondneusmasker en bril, wanneer er bij een cliënt sprake is van een verdenking van, of bevestigde, Corona-besmetting.

De zorgverleners bedekken hun gezicht met chirurgische mondneusmaskers en met brillen. De mondneusmaskers zijn spatdicht zodat druppels niet door het masker heenkomen om in neus of mond te komen. De brillen beschermen de oogslijmvliezen tijdens contact op korte afstand.

De handen komen in contact met het virus en besmetten de zorgverlener als zij aan hun gezicht komen. Daarom dragen de zorgverleners handschoenen die per patiënt worden verwisseld. Het blijft na uittrekken van de handschoenen belangrijk dat de handen en onderarmen altijd worden gewassen, met water en zeep of met alcohol.

De dienstkleding wordt tegen spatten beschermd met een plastic overschort die per patiënt wordt verwisseld. Er wordt zoveel mogelijk gewerkt met jassen met lange mouwen. Als het niet anders kan, wordt tijdelijk gewerkt met dienstkleding met korte mouwen.

Ervaringsverhalen

 • Ali doet vrijwilligerswerk in corona-tijd
  • Chantal is opeens 'corona-cateraar'
  • Miabella activiteitenbegeleider in corona-tijd

Praktische hulp

 • Wij Amsterdam

  Amsterdammers helpen elkaar tijdens de coronacrisis. Op de website Wij Amsterdam leest u initiatieven van Amsterdammers die een steentje bij willen dragen. Amsterdammers die u kunnen helpen als dat nodig is.

   

  Naar de website Wij Amsterdam

 • Voor elkaar

  Hoe komt u aan uw boodschappen? En hoe gaat u naar een belangrijke afspraak? Kunt u de deur niet uit en heeft u praktische hulp nodig? Of een luisterend oor? Bel Voor Elkaar. In Voor Elkaar werken Burennetwerk, Combiwel, Dynamo, Doras en nog veel meer organisaties samen.

  Bel Voor ELkaar voor praktische hulp en een luisterend oor

 • Beeldbellen

  Vanwege het coronavirus is het op dit moment helaas niet mogelijk om een bezoekje aan uw dierbare te brengen. Om elkaar toch te kunnen zien en spreken maken wij gebruik van videobellen met Microsoft Teams. Op een aantal Cordaan-locaties is het mogelijk om online een afspraak te maken.

  Beeldbellen bij Cordaan

Informatie over Corona

Activiteiten voor thuisblijvers

 • Nationale ThuisBingo

  Iedere dag tussen 13.00 en 14.00 uur kunt u gratis meedoen aan de Nationale ThuisBingo. Met uw tablet, computer of laptop speelt u eenvoudig mee vanuit uw eigen huiskamer. Er zijn leuke prijzen te verdienen!

  De Nationale Thuisbingo

 • Thuis in Amsterdam: concerten, films, musea, debatten, lezingen

  Op de pagina IAmsterdam.com vindt u het volledige culturele aanbod in Amsterdam online: zing mee met Amsterdamse liedjes, bezoek een van de musea op uw laptop en tablet, bekijk een lezing, een film of debat via livestream.

  Thuis in Amsterdam

 • Cordaan in beweging

  De ‘Cordaan in beweging’ beweegprogramma’s zijn speciaal gemaakt voor senioren, en mensen die binnen moeten blijven maar graag sporten. De digitale beweegprogramma’s zijn te vergelijken met het tv-programma ‘Nederland in beweging’. De oefeningen worden zittend op een stoel uitgevoerd. Daardoor zijn het ook voor mensen met een beperkte belastbaarheid passende beweegprogramma’s.

  Naar de trainingen

De Gooyer in nieuw seizoen ‘Anita wordt Opgenomen’ op NPO1

maandag 17 augustus 2020

De Gooyer in nieuw seizoen ‘Anita wordt Opgenomen’ op NPO1

In het nieuwe seizoen van Anita wordt Opgenomen (vanaf zondag 6 september, 21.15 uur op NPO 1) loopt Anita Witzier mee in zes verschillende instellingen voor ouderenzorg. Wekelijks bezoekt Anita een andere instelling, waaronder onze locatie De Gooyer in Amsterdam Oost. Ze ondergaat de dagelijkse realiteit.

Lees verder

Wat kunt u zelf doen?

 • Was regelmatig uw handen. In ieder geval als u van buiten komt
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog, of in een papieren zakdoek
 • Wend het hoofd af als een ander hoest of niest
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze direct weg
 • Vermijd ter begroeting handen schudden, huggen en elkaar zoenen.
 • Houdt anderhalf meter afstand tussen uzelf en de ander

Handen wassen

 • Gebruik schone materialen: vloeibare zeep (geen stuk zeep), een wegwerphanddoekje of een stukje keukenpapier.
 • Neem voldoende zeep.
 • Neem de tijd: was je handen minimaal 10 seconden.
 • Doe het op de juiste manier (zie afbeelding) en vergeet vingertoppen, duimen, ruimte tussen je vingers en je polsen niet.
 • Spoel je handen af met flink stromend water.
 • Raak de kraan niet aan met je handen als je je handen gewassen hebt:gebruik je elleboog of wegwerphanddoekje om de kraan dicht te draaien.
 • Droog de handen goed af met een wegwerphanddoekje of een stukje keukenpapier.