Co-lab Kunst & Cultuur

Cordaan kent verschillende initiatieven om haar bewoners en cliënten te betrekken bij kunst en cultuur.

Met het programma Kunst & Cultuur zetten we muziek, dans, theater, taal en beeldende kunst in om de kwaliteit van leven van bewoners te verbeteren, en deelnemers te verbinden aan de samenleving. 

Verbinden met Kunst & Cultuur

We verbINden door INclusief, INspirerend, INterdisciplinair en INteractief te werken, en daarbinnen onze cliënten een waardevolle rol te laten innemen. Co-lab bestaat uit deze onderdelen:

 • Theater LeBelle

  Theater LeBelle, onderdeel van het leerwerkbedrijf van Cordaan, is een theaterwerkplaats voor mensen met een verstandelijke beperking. Wij werken vanuit onze eigen locatie in Amsterdam vijf dagen in de week en ons gezelschap bestaat uit 25 spelers. Afwisselend repeteren wij ook met periodes in theaters en activiteitencentra in de wijk, in samenwerking met lokale gezelschappen en kunstenaars.

  Theater LeBelle

 • Dementees - taal van mensen met dementie

  Taal zorgt voor verbinding. Ook als deze taal onbekende gedaantes aanneemt. Mensen met dementie ontwikkelen een eigen taal, die wordt geboren waar je bij zit. Op het eerste gehoor lijken het losse flodders, nauwelijks serieus te nemen. Maar als je aandachtig luistert hoor je een taal die verrast, ontroert, pittig is en raak, grappig, raadselachtig en wijs. Dementees: een taal die te waardevol is om te laten ‘slingeren’.

  Voor Juweeltjes uit het Dementees werken mensen met dementie samen met Spoken Word kunstenaars. Het resultaat van deze bijzondere samenwerking wordt getoond in de Outsider Art Galerie. Datum volgt.

  Meer over Dementees

 • Outsider Art Galerie/ateliers/artotheek

  In de Outsider Art Galerie in de Hermitage Amsterdam kunnen outsider art kunstenaars hun werk exposeren en verkopen. Dat zijn niet alleen kunstenaars uit Amsterdam, maar uit heel Nederland. Ook vinden uitwisselingen plaats met galeries in binnen- en buitenland. Hierdoor beschikt de galerie altijd over een divers en kwalitatief hoogwaardig aanbod. De galerie werd in maart 2016 officieel geopend door Koningin Maxima. 

  Outsider Art Galerie/ateliers/artotheek

HuiskamerPost

Huiskamerpost ontwikkelt zich binnen de huizen van Cordaan. Bewoners, bezoekers en makers vullen het project gezamenlijk in.

 • HuiskamerPost Theater @d'Oude Raai

  Theaterproductie Huiskamerpost creëert ontmoetingen tussen jongeren en ouderen, en zet hun individuele beperkingen door bewegingstheater om in gedeelde kansen en mogelijkheden. In de vorm van verhalende voorstellingen geven de spelers van Huiskamerpost het publiek een kijkje in hun belevingswereld. Zijn er grote verschillen tussen hoe zij de wereld beleven? En waar raken hun verhalen elkaar?

  Meer informatie

 • HuiskamerPost Theater en muziek @De Buitenhof

  Theater LeBelle begon in 2018 met HuiskamerPost in woonzorgcentrum De Buitenhof. Daar stonden de kunstdisciplines theater en muziek centraal. LeBelle kent een inclusieve visie op de samenleving en daarom vinden wij het belangrijk om zoveel mogelijk aan te sluiten bij zowel amateur- als professionele podiumkunstenaars. Muzikant Robin Engelhard heeft ons tijdens editie II dan ook versterkt met zijn muziek, gemaakt tijdens de repetities op locatie. Verschillende ouderen hebben een bijdrage geleverd door gesprek en bezoek, twee bewoners hebben het gehele repetitieproces meegewerkt en meegespeeld in de voorstelling. 

  Meer informatie

 • HuiskamerPost Dans en film @Nieuw Vredenburgh

  Na twee geslaagde edities is Theater LeBelle in begin 2020 gestart met HuiskamerPost in woon- en zorgcentrum Nieuw Vredenburgh. Ditmaal gaan wij werken met de kunstdisciplines dans en film in samenwerking met videokunstenares Yorinde Yulan.

  Samenwerken, goede ideeën of andere vragen? Neem contact op met Madelon van Riel: mvanriel@cordaan.nl 

  Neem contact op met Madelon

Huiskamerpost - Erfgoed

HuiskamerPost Erfgoed

Huiskamerpost- Erfgoed brengt de kunsten in coronatijd bij bewoners thuis. We hopen hiermee de kwaliteit van leven positief te beïnvloeden. We ontsluiten het brede aanbod van musea en culturele instellingen voor de bezoeker in de hoop haar te verwonderen, te inspireren en uit te nodigen deel te nemen aan thuisactiviteiten. 

Huiskamerpost-Erfgoed startte op 1 juni 2020 en duurt minimaal 3 maanden. Woonzorgcentrum De Buitenhof is de eerste locatie waar het programma volledig aangeboden wordt. Wanneer de diverse deelprojecten succesvol blijken kunnen deze ook ingezet worden in andere huizen van Cordaan. 

Vijf projecten

Huiskamerpost Erfgoed bestaat uit 5 deelprojecten die elkaar aanvullen en versterken om elke bezoeker aanbod op maat te bieden. De onderdelen zijn: 

 1. Installatie in samenwerking met hedendaagse kunstenaar: Kraanvogels x OriMEGA. 
 2. Kunst in huis: expositie van bestaand werk op locatie, in samenwerking met de Outsider Art Galerie. 
 3. Digitaal wekelijks aanbod via nieuwsbrief Cordaan Kunst en Cultuur uur  
 4. Postpakket: maandelijkse Kunstpost in samenwerking met diverse musea  
 5. Dementees rondleidingen voor mensen met dementie: een bezoeker krijgt een op maat gemaakte virtuele rondleiding met een gids in het Mauritshuis 

Meer informatie

Meer informatie over de deelprojecten van HuiskamerPost Erfgoed? Ideeen om samen te werken met in een van de projecten? Neem contact op met Eliza Perez: 

E: eperez@cordaan.nl 
T: 06 244 37 596