Co-lab Kunst & Cultuur

Cordaan kent verschillende initiatieven om haar bewoners en cliënten te betrekken bij kunst en cultuur.

Met het programma Kunst & Cultuur zetten we muziek, dans, theater, taal en beeldende kunst in om de kwaliteit van leven van bewoners te verbeteren, en deelnemers te verbinden aan de samenleving. 

Cultuurhuis Cordaan; laboratorium voor de kunsten

We verbINden door INclusief, INspirerend, INterdisciplinair en INteractief te werken, en daarbinnen onze cliënten een waardevolle rol te laten innemen. Co-lab bestaat uit deze onderdelen:

 • Theater LeBelle

  Theater LeBelle, onderdeel van het leerwerkbedrijf van Cordaan, is een theaterwerkplaats voor mensen met een verstandelijke beperking. Wij werken vanuit onze eigen locatie in Amsterdam vijf dagen in de week en ons gezelschap bestaat uit 25 spelers. Afwisselend repeteren wij ook met periodes in theaters en activiteitencentra in de wijk, in samenwerking met lokale gezelschappen en kunstenaars.

  Theater LeBelle

 • Digitale kunst

  Digitale kunst in Centrum Kijkduin bruist van creativiteit. We werken er met beeld, geluid, camera's en computers. Filmen, fotograferen en vormgeven: alles kan bij Digitale kunst.

  Meer informatie

 • Outsider Art Galerie/ateliers/artotheek

  In de Outsider Art Galerie in de Hermitage Amsterdam kunnen outsider art kunstenaars hun werk exposeren en verkopen. Dat zijn niet alleen kunstenaars uit Amsterdam, maar uit heel Nederland. Ook vinden uitwisselingen plaats met galeries in binnen- en buitenland. Hierdoor beschikt de galerie altijd over een divers en kwalitatief hoogwaardig aanbod. De galerie werd in maart 2016 officieel geopend door Koningin Maxima. 

  Outsider Art Galerie/ateliers/artotheek

Projecten

 • HuiskamerPost

  Huiskamerpost ontwikkelt zich binnen de huizen van Cordaan. Bewoners, bezoekers en makers vullen het project gezamenlijk in.

  Meer informatie

 • Spoken Word x Dementees - taal van mensen met dementie

  In de tweede helft van 2020 start Cordaan met Spoken Word x Dementees. Dit project heeft als doel het publiek in contact te brengen met de bijzondere belevingswereld van mensen met dementie en een ander geluid te laten horen. Om meer positieve aandacht te genereren voor mensen met dementie en hen een waardevolle rol in de samenleving te laten blijven spelen is er gezocht naar overdrachtsvormen van de taal van mensen met dementie (het Dementees) binnen verschillende kunstdisciplines. Een selectie van hedendaagse kunstenaars met een link naar taal en spoken word zal binnen ontmoetingsgroepen in gesprek gaan met  mensen met dementie. Een andere groep kunstenaars zal werk maken geïnspireerd op bestaand bronmateriaal afkomstig vanuit het Dementees.

  Het resultaat van deze bijzondere samenwerking wordt getoond in de Outsider Art Galerie. 

  Meer informatie

 • Kunstkaravaan

  Kunstkaravaan Cordaan brengt de kunsten in coronatijd bij bewoners thuis. We hopen hiermee de kwaliteit van leven positief te beïnvloeden. We ontsluiten het brede aanbod van musea en culturele instellingen voor de bezoeker in de hoop haar te verwonderen, te inspireren en uit te nodigen deel te nemen aan thuisactiviteiten. 

  Meer informatie